S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 


BIO VÍNA

Vinné sklepy KUTNÁ HORA

VÍNO s královskou tradicí. Vína z této oblasti vynikají svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z podloží bohatého na minerální složky. Našimi hlavními odrůdami jsou Rulandské modré, Tramín červený, Svatovavřinecké, Rulandské šedé.

Řadit podle 
Výrobce  










Cena 170,00 Kč (6,42 Eur)

skladem
novinka

Vinné sklepy Kutná Hora

Historie Společnost Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o. založil v roce 2002 pan Stanislav Rudolfský. Se synem Lukášem a dcerou Stanislavou si dali do vínku obnovit zašlou slávu a dlouholetou tradici pěstování révy vinné na Kutnohorsku. Vždyť první písemná zmínka o vinařství na Kutnohorsku se nachází v Kosmově kronice z roku 1101 ve spise o Malíně. Je jednou z prvních písemných zmínek o vinařství ve střední Evropě vůbec. Na Kutnohorsku se vinaření věnovali především církevní řády, např. Cisterciáci, kteří se zde usadili roku 1142 a začali pěstovat mj. i odrůdu Rulandské modré, které se zde i po staletí daří.

Současnost Dnes v Kutné Hoře a okolí pěstujeme révu na 54 ha vinohradů na námi obnovených původních historických tratích. Navštívit můžete např. vinici U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou, Na Borku , Na Příčce, Jezuitská. Vína z této oblasti vynikají svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z podloží bohatého na minerální složky. Našimi hlavními odrůdami jsou Rulandské modré, Tramín červený, Svatovavřinecké, Rulandské šedé. Krom vinohradů hospodaříme na 30 ha pastvin, kde máme početné stádo ovcí, 14 ha orné půdy pro pěstování základních obilovin, 2 ha zeleninového pole a 6 ha sadů. Snažíme se být uceleným celkem nezávislým na vnějších vlivech, statkem, který uživí své zaměstnance, prodá přebytky a ve své činnosti napomáhá celku.

Postupy ve sklepě Výroba vína je u nás velice jednoduchá, hrozny se zpracovávají celé nebo se šetrně zbaví zelené třapiny, následně bílé hrozny putují do lisu a po naležení se lisují. Lisujeme max. tlakem 1,2bar, následně je mošt přetočen do sudů, nebo tanků, kde přirozenou cestou začne kvasit. Do moštů nepoužíváme výživu, ani umělé kvasinky, kvašení není řízené. Veškeré procesy probíhají spontánně, přirozenou cestou, tak aby se ve vínech zobrazily skutečné půdní a klimatické podmínky vinice v daném roce. Po vykvašení je víno staženo z hrubých kvasnic a ponecháno na jemných kvasnicích, kde se míchá (batonážuje) z počátku 2 krát týdně dále 1 krát týdně. Vína do lahví putují s minimem síry. Modré hrozny se dle potřeby zbavíme zelených částí, poté rmut necháváme naležet 2-10 týdnů v kádích, kde je ručně mícháme. Po uplynutí doby naležení rmut lisujeme, víno putuje do sudů, kde zraje minimálně 8 měsíců na jemných kvasnicích bez použití síry, vina se pravidelně míchají 1 týdně. Lahvování probíhá většinou bez filtrace, tak aby si vína zachovala maximum zdraví prospěšných látek.

Ocenění Naše vína jsou pravidelně zastoupena v Národním salonu vín České republiky, kde se umisťuje každý rok pouze 100 nejlepších vín z Moravy a Čech. Více zde: www.vinokutnahora.cz

ZWI5NTN